Czemu kwasy omega-3 poprawiają nastrój?
8 marca 2007, 11:13Na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychosomatycznego, które odbywa się w Budapeszcie, dr Sarah M. Conklin z Uniwersytetu w Pittsburghu przedstawiła wyniki badań swojego zespołu, wyjaśniając, dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają nastrój.
Nie tylko na ból brzucha
16 września 2008, 10:52Codzienne picie do posiłku herbatki rumiankowej zapobiega komplikacjom cukrzycowym, m.in. uszkodzeniu nerwów, nerek czy utracie wzroku. Badacze z Japonii i Wielkiej Brytanii uważają, że na bazie rumianku można by wyprodukować skuteczne lekarstwo dla osób z cukrzycą typu 2. (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
Za wysokie ciśnienie grozi demencją
13 stycznia 2010, 09:46Nadciśnienie może narażać kobiety na większe ryzyko demencji na późniejszych etapach życia. Dzieje się tak, ponieważ wzrasta liczba anomalii w substancji białej mózgu (Journal of Clinical Hypertension).
Replikują chromosomy na zapas
1 sierpnia 2011, 10:25Gdy niektóre rośliny zostaną uszkodzone przez żerujące zwierzęta, zaczynają rosnąć szybciej, stają się większe i odnoszą większy sukces reprodukcyjny niż w sytuacji, gdyby ich to nie spotkało. Biolodzy z Illinois odkryli, że dzieje się tak dzięki procesowi zwanemu endoreduplikacją. Pod wpływem traumy komórki roślinne zwiększają ilość DNA, nie przechodząc mitozy (Ecology).
Android zdominował rynek
5 listopada 2012, 10:36Android to najpopularniejszy system na rynku urządzeń mobilnych. Najnowsze badania firmy IDC pokazują, że w III kwartale bieżącego roku urządzenia z Androidem stanowiły aż 75% wszystkich sprzedanych mobilnych gadżetów
Naturalny mechanizm pozwoli regenerować neurony?
6 czerwca 2014, 09:54Dotychczas sądzono, że raz zniszczone neurony nie odrastają. Tymczasem naukowcy z Duke University twierdzą, że zidentyfikowali nowy typ neuronów, które zwiększają aktywność pobliskich neuronalnych komórek macierzystych. Co prawda to wstępne badania, ale jeśli przypuszczenia się potwierdzą, możemy być świadkami olbrzymiego postępu w medycynie.
Choroby alergiczne zwiększają u dzieci ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
8 grudnia 2015, 13:21Dzieci z chorobami alergicznymi, zwłaszcza astmą i katarem siennym, ok. 2-krotnie częściej mają nadciśnienie i wysoki cholesterol, co sprawia, że są bardziej zagrożone chorobami serca.
Otyłość i niedowaga zwiększają ryzyko migreny
14 kwietnia 2017, 10:53Zarówno otyłość, jak i niedowaga wiążą się z podwyższonym ryzykiem migreny.
Nierównowaga pH przyczynia się do alzheimera
3 sierpnia 2018, 11:17U podłoża choroby Alzheimera (ChA) mogą leżeć zaburzenia równowagi pH w endosomach astrocytów.
Brak zapylaczy ogranicza plony w Stanach Zjednoczonych
29 lipca 2020, 09:09Brak zapylaczy już teraz powoduje, że Stany Zjednoczone doświadczają zmniejszonych plonów jabłek, wiśni i borówek, donoszą autorzy najszerzej zakrojonych badań na ten temat. Większość światowych plonów zależy od zapylania ich przez pszczoły miodne oraz dzikie pszczoły, dlatego też spadek populacji tych owadów rodzi obawy o bezpieczeństwo żywnościowe, piszą naukowcy z Rutgers University.